Is een werkgever altijd verplicht een positief getuigschrift af te geven?
In de wet is bepaald dat een getuigschrift enkel hoeft te vermelden wat de aard van de verrichte werkzaamheden is geweest, hoeveel uren de werknemer per week gewerkt heeft en wat de begin- en einddatum van het dienstverband is geweest.
Volgens de wet is een werkgever verplicht om bij het einde van een arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer een getuigschrift uit te reiken. Daarnaast bepaalt de wet dat een getuigschrift op verzoek van de werknemer ook een beschrijving moet geven van de wijze waarop de werknemer aan zijn verplichtingen voldaan heeft en moet verwoorden op welke wijze de arbeidsovereenkomst geëindigd is.
Volgens het gerechtshof in Den Haag is een werkgever niet verplicht om in een getuigschrift te vermelden dat de werknemer zijn functie naar behoren vervuld heeft. Het is aan de werkgever om te omschrijven welke wijze de werknemer aan zijn verplichtingen voldaan heeft. Daarbij hoeft de werkgever niet expliciet te vermelden dat de werknemer zijn werkzaamheden naar behoren heeft vervuld.
Daarnaast geeft het gerechtshof een andere regel aan dat een werkgever niet tegen beter weten in onjuiste mededelingen mag opnemen in het getuigschrift. Dit betekent dat een werkgever bijvoorbeeld geen negatieve omschrijving mag geven van de wijze waarop de werknemer zijn functie vervuld heeft als hiervoor geen onderbouwing aanwezig is.
Tot slot mag een werkgever ook niet op een lichtvaardige wijze een al te gunstig getuigschrift afgeven, want hierdoor zouden derden (lees: potentiële nieuwe werkgevers) misleid kunnen worden.