Arbeidsduur

Arbeidsduur

De arbeidsduur bedraagt ten hoogste 40 uur per week, berekend over een periode van vier weken, met dien verstande dat de arbeidsduur per dag niet meer dan tien uur bedraagt. Dit houdt in dat je soms meer dan 8 uur per dag kan werken. 

De arbeidsduur voor de werknemer, die schemawerk verricht, bedraagt ten hoogste 45 uur per week, berekend over een periode van vier weken, met dien verstande dat de arbeidsduur per dag niet meer dan tien uur bedraagt.

Schemawerk houdt in: arbeid, niet zijnde overwerk, verricht volgens een periodiek werkrooster op verschillende, met het oog op de aard van de onderneming noodzakelijke, tijdstippen waardoor de arbeidstijd geheel of gedeeltelijk valt binnen de bedoelde rusttijd.

Als rusttijd geldt:

  • Dagelijks de tijd voor 7.00 uur en de tijd na 20.00 uur, met dien verstande dat voor de werknemer in een onderneming, die krachtens enige wettelijke regeling een voorgeschreven sluitingstijd heeft, de laatst bedoelde rusttijd ten hoogste een half uur na die sluitingstijd valt, waarbij het tijdstip van aanvang van de arbeid op de volgende dag zodanig moet zijn dat voor die werknemer een aaneengesloten rusttijd van tenminste 11 uren geldt;
  • De wekelijkse rustdag;
  • Wekelijks tenminste twee maal het gedeelte van een dag, anders dan de rustdag bedoeld onder b, voorafgaand aan of volgend op 13.00 uur;
  • Officiële feestdagen.

Het is echter verboden een werknemer arbeid te laten verrichten, waardoor de arbeidsduur wordt overschreden, anders dan bij wijze van overwerk.

Een werkgever kan ten alle tijden bij collectieve arbeidsovereenkomst afwijken van een 
40-urige werkweek. Dit betekent dat er een afsrpaak wordt gemaakt die voor alle werknemers geldt en waarmee de werknemers (middels hun al dan niet vakbond/vertegenwoordiging) hiermee instemmen.

Sign in to leave a comment