Vanaf welke dag heeft u recht op ziekengeld?



U komt in aanmerking voor ziekengeld wanneer u met een werkweek van 5 of 6 dagen voor een werkgever in dienstverband, of persoonlijk in aangenomen werk, arbeid verricht met een salaris beneden de loongrens. Peildatum is 1 november.

Werknemers die minder dan 5 dagen per week werken, zijn uitsluitend verzekerd voor Ongevallenverzekering.

De werknemer dient zich op de 1e (eerste) AO-dag tussen 5 tot 10 uur ’s morgens, AO te melden via het online AO-meldingsformulier van de SVB. Dit formulier moet volledig en correct ingevuld worden. Alle instructies die online verstrekt worden dienen opgevolgd te worden. Conform de wet wordt door de SVB geen ziekengeld uitgekeerd over de eerste 3 (drie) dagen.

Wat gebeurt er als u langer dan drie dagen arbeidsongeschikt bent?
De verzekerde die zich op de 4e (vierde) dag nog niet in staat acht om het werk te hervatten door ziekte, dient zich op deze 4e (vierde) dag tussen 5 tot 10 uur ’s ochtends opnieuw online AO te melden. Niet eerder, niet later. Via het online AO-meldingsformulier van de SVB.
Hierbij dient de verzekerde de optie “Dit is mijn tweede melding van deze week/ verzoek tot verlenging AO” in het online formulier te kiezen. De SVB zal dan op diezelfde werkdag de verzekerde bellen tussen 7.30 ‘s morgens en 5 uur ’s middags. De verzekerde dient gedurende die uren op het aangegeven telefoonnummer te allen tijde bereikbaar zijn voor de SVB. Mocht de verzekerde die 4e dag niet gebeld worden door de SVB, dan is de verzekerde verplicht om de SVB de eerstvolgende werkdag te bellen tussen 7.30 – 12:00 uur op 0800-0010 (gratis) of 4344-123 om in aanmerking te kunnen komen voor AO.


U heeft recht op ziekengeld, mits u voldoet en voldaan hebt aan de terzake vastgestelde regels.

U bent arbeidsongeschikt:

  • Wanneer u gedurende 24 uur of langer niet in staat bent om te werken als gevolg van ziekte.
  • Wanneer u tijdelijk niet mag werken in verband met een noodzakelijk medisch onderzoek.
  • Wanneer u niet mag werken in verband met besmettingsgevaar voor anderen.

Gedurende uw dienstverband is de werkgever verplicht om u ziekengeld te betalen op de dag dat u normaal gesproken uw loon zou ontvangen.


Vanaf welke dag heeft u recht op ziekengeld?
Voor de dag waarop de ziekte wordt gemeld en de twee daaropvolgende dagen wordt ook ziekengeld betaald, als de behandelende arts opname in het ziekenhuis noodzakelijk acht.

Als om dezelfde reden de ziekte meer dan drie dagen duurt (ook wanneer opname in het ziekenhuis noodzakelijk is), en u door de SVB arbeidsongeschikt bent verklaard, krijgt u recht op ziekengeld vanaf de eerste dag van ziekmelding.

In geval van zwangerschap heeft de werkneemster recht op een ziekte-uitkering gedurende 7 weken voorafgaand aan de geplande dag van bevalling en 7 weken daaropvolgend (zwangerschapsverlof).

Bron: SVB

Sign in to leave a comment