Hoe motiveer ik mijn werknemers?


Motivatie van de werknemer is zeer belangrijk zodat de werknemer kan functioneren zoals hij/zij zou moeten functioneren en ook voor het goed functioneren van het bedrijf. Even belangrijk is dat de werknemer zich gelukkig voelt en gelukkig is met zijn of haar baan.

Uit vele studies die door de jaren heen zijn gedaan, blijkt dat je intrinsieke motivatie in elk geval niet kunt kopen. Je moet met iets beters komen dan loonsverhoging als je de medewerkersmotivatie wilt opkrikken. We vertellen je waarmee je mensen wél intrinsiek motiveert, geven je 10 bruikbare tips voor het motiveren van medewerkers.

1. Stel realistische doelen. Elke werknemer wil de doelen bereiken die zijn werkgever stelt. Als deze doelen niet realistisch zijn, kan dit demotiverend werken voor de werknemer.

2. Geef vertrouwen. Geef de werknemer de ruimte en het vertrouwen om zijn/haar werk naar behoren te doen. Dit kun je doen door realistische doelen te stellen, een planning te maken en daarna te controleren om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Laat de werknemer ook weten wat je van hem verwacht.

3. Geef complimenten. De werknemer voelt zich zeer tevreden en presteert beter wanneer hij/zij zich gewaardeerd voelt. Focus niet alleen op de resultaten van je bedrijf, maar ook op je werknemers.

4. Betrek je werknemers bij bepaalde beslissingen. Een werknemer die zich betrokken voelt bij beslissingen zal beter presteren om het gewenste resultaat te bereiken.

5. Communicatie. Het is niet altijd mogelijk om de werknemer bij alle beslissingen te betrekken. Zorg er dan voor dat je voldoende informeert over de beslissingen die genomen zullen worden of al genomen zijn.

6. Stimuleer creativiteit en groei. Geef de werknemer de ruimte en mogelijkheid om nieuwe dingen te leren of zijn werk te verbeteren.

7. Zorg voor goede werkomstandigheden en voldoende materiaal zodat de werknemer zijn werk goed kan doen. Werken in deplorabele omstandigheden zal frustratie bij de werknemer veroorzaken.

8. Vier successen. Niet altijd is een goed salaris alleen belangrijk. Alles wat de werknemer kan bereiken in zijn werk is een reden voor motivatie. Bijvoorbeeld, een bonus, een borrel, extra vrije tijd, enzovoorts.

9. Geef het goede voorbeeld. Laat de werknemer voelen dat je met hem/haar meeleeft. Ga de werkvloer op, help een beetje wanneer het erg druk is, geef feedback. Toon dat je trots bent op het gepresteerde werk, het bedrijf in het algemeen en op al je werknemers.

10. Behandel elke werknemer als individu. Elke persoon is anders en heeft zijn eigen karakter. Leer je werknemers kennen zodat je weet wat de beste manier is om met hen om te gaan.


Sign in to leave a comment